Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Τα επιχειρήματα του «όχι»
[Euronews]: Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Τα επιχειρήματα του «όχι»

[Euronews]: Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Τα επιχειρήματα του «όχι»

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, το euronews συνομίλησε με τον Βαλέριο Ονίντα, συνταγματολόγο και επίτιμο πρόεδρο του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

euronews
Γιατί πρέπει να ψηφίσουν «όχι» οι Ιταλοί;

Βαλέριο Ονίντα
Είναι μια μεταρρύθμιση που δεν υπόσχεται καμία βελτίωση στη λειτουργία των θεσμών. Εγκρίνεται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και είναι πιθανό να αποδυναμώσει το πνεύμα του Συντάγματος, που αποτελεί πεδίο ενότητας.

euronews
Η πλευρά του «ναι», λέει: όσοι εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση, είναι αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ιταλία. Εσείς τι λέτε;

Βαλέριο Ονίντα
Λέω ότι η αλλαγή μόνο για χάρη της αλλαγής είναι ένα αδύναμο επιχείρημα. Πρέπει να ξέρουμε τι θα αλλάξει, με ποιο τρόπο και προς ποια κατεύθυνση. Δεν είναι απλά θέμα απροθυμίας για αλλαγή. Το πεδίο του Συντάγματος είναι ένα πεδίο εύθραυστο και η αλλαγή πρέπει να είναι συνετή και να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο.

euronews
Προσφύγατε στη δικαιοσύνη κατά της διατύπωσης του ερωτήματος στο δημοψήφισμα. Υποστηρίξατε ότι δεν προστατεύει την ελευθερία της ψήφου. Η προσφυγή απερρίφθη. Κάνατε λάθος;

Βαλέριο Ονίντα
Σύμφωνα με τους δικαστές, πράγματι, ο Βαλέριο Ονίντα έκανε λάθος. Όμως ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;
Θέσαμε όντως ένα ζήτημα. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, για το οποίο η απάντηση πρέπει να είναι ένα ναι ή ένα όχι σε έναν νόμο που περιέχει διάφορα ζητήματα, δημιουργεί μια κατάσταση που υπονομεύει την ελευθερία των ψηφοφόρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!