Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Το χρονικό της πτώσης της Μοσούλης
[Euronews]: Το χρονικό της πτώσης της Μοσούλης

[Euronews]: Το χρονικό της πτώσης της Μοσούλης

Ιούνιος 2014. Ο ιρακινός στρατός τρέπεται σε άτακτη φυγή από τη Μοσούλη. Δεκάδες στρατιώτες με πολιτικά ρούχα κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

Στις 10 Ιουνίου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνουν τη Μοσούλη χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση. Κατά την αποχώρησή του ο ιρακινός στρατός αφήνει πίσω βαρύ οπλισμό, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές μετατρέποντας την πόλη σε οχυρό τους.

Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στα βόρεια του Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τη Συρία. Είναι η πρωτεύουσα της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Νινευή. Με πληθυσμό ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Μετά την ήττα του ιρακινού στρατού και την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι την εγκατέλειψαν, βρίσκοντας καταφύγιο στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Οι διοικητές ήταν οι πρώτοι που έφυγαν, αφήνοντας μόνους τους τους στρατιώτες. Πως μπορούν να ενεργήσουν οι στρατιώτες χωρίς διοικητές; Η πόλη θα πέσει σίγουρα. Οι διοικητές είναι υπεύθυνοι» είχε δηλώσει ένας στρατιώτης από τη Μοσούλη.

Στην κυρίως σουνιτική πόλη, που βρίσκεται πολύ κοντά σε κουρδικές περιοχές, ζουν πολλές μειονότητες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!