Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Αποστολή στο Καζακστάν: Ιστορική συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας
[Euronews]: Αποστολή στο Καζακστάν: Ιστορική συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας

[Euronews]: Αποστολή στο Καζακστάν: Ιστορική συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πέντες χώρες που μοιράζονται την Κασπία, δεν κατάφεραν να μοιράσουν την θαλάσσια περιοχή, ούτε να καθορίσουν το νομικό της καθεστώς.

Το Ακτάου του Καζακστάν φιλοξένησε την 5η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Κασπίας Θάλασσας. Ρωσία , Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Καζακστάν αποφάσισαν να λύσουν τον γόρδιο δέσμο.

«Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια και πάνω από 50 συναντήσεις της ομάδας εργασίας μέχρι να φτάσουμε στη σύμβαση που καθορίζει το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Πλέον, οι 5 παράκτιες χώρες ανοίγουν νέο κεφάλαιο συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος» μεταδίδει ο απεστάλμενος του euronews στο Καζακστάν, Απόστολος Στάικος.

Η πρώτη σύνοδος της Κασπίας πραγματοποιήθηκε στην Ασκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν το 2002. Ακολούθησε η Τεχεράνη το 2007, το Μπακού το 2010 και το Άστραχαν το 2014.

Η υπογραφή της σύμβασης που καθορίζει το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, δίχως αμφιβολία ήταν η σημαντικότερη στιγμή της 5ης σύνοδου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!