Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Αλβανία: Οργή για τον νόμο κατά της δυσφήμησης
[Euronews]: Αλβανία: Οργή για τον νόμο κατά της δυσφήμησης

[Euronews]: Αλβανία: Οργή για τον νόμο κατά της δυσφήμησης

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πακέτο νομοθετικών μέτρων για την καταπολέμηση της δυσφήμισης παρά τις διαμαρτυρίες του δημοσιογραφικού κλάδου και τις επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, που «βλέπουν» απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αντέτεινε πως σκοπός είναι να ρυθμιστεί μια «ζούγκλα παραπληροφόρησης και μίσους».

Η αλβανική βουλή τροποποίησε δύο νόμους δίνοντας τη δυνατότητα στην «Αρχή Μέσων Ενημέρωσης της Αλβανίας» και στην «Αρχή Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών» να δέχονται καταγγελίες εναντίον ειδησεογραφικών ιστότοπων, να αξιώνουν να δημοσιεύονται διορθώσεις, να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 1 εκατομμυρίου λέκε (περίπου 8.100 ευρώ) και ακόμη και να αποφασίζουν την αναστολή λειτουργίας ιστοτόπων.

Πολλοί δημοσιογράφοι, που διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου φορώντας μαύρα φουλάρια, κατήγγειλαν ότι τα μέτρα πρακτικά επιβάλλουν λογοκρισία.

Πάνω από δέκα ΜΜΕ καταδίκασαν το νομοθετικό πακέτο και δεσμεύθηκαν ότι θα αρχίσουν εκστρατεία ενημέρωσης και θα καταβάλλουν προσπάθειες ωσότου ανακληθεί, ή ανασταλεί η εφαρμογή του από την αλβανική δικαιοσύνη.

«Καλούμε τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να εργάζονται, να μεταδίδουν αληθείς και ακριβείς ειδήσεις και να μη φοβούνται εξαιτίας της ύπαρξης τέτοιων οπισθοδρομικών νόμων», τόνισαν τα μέσα ενημέρωσης σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Το πακέτο μέτρων αρχικά καταρτίστηκε για τον έλεγχο των 700 ως 800 ειδησεογραφικών ιστότοπων που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά εντέλει θα έχουν επίσης εφαρμογή για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!