Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Ο Αλέξης Τσιάμογλου, μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ
[Euronews]: Ο Αλέξης Τσιάμογλου, μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ

[Euronews]: Ο Αλέξης Τσιάμογλου, μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ

Τον έχουμε γνωρίσει ως χορευτή. Πρόσφατα τον είδαμε σε πολύ πετυχημένες παραγωγές, όπως το «Ιόν» του Χρήστου Παπαδόπουλου και το «Any One» της Άρτεμης Λαμπίρη. Τώρα ο Αλέξης Τσιάμογλου μας συστήνεται ως χορογράφος. Παρουσιάζει στο Bios, από την Πέμπτη 14 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουνίου, το έργο «Requiem– a choreographed portrait».

Πρωταγωνιστές στη σκηνή είναι η χορεύτρια Νιόβη Μπένου και 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ. Αυτή καταθέτει τον προσωπικό της επικήδειο λόγο. Ποια είναι η διαδρομή της; Πώς έχει φτάσει εδώ; Τι κουβαλά; Το σώμα της λειτουργεί ως αρχείο μνήμης, επαφών, ένας αναλυτικός κατάλογος βιωμάτων, κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Μυρτώ Αποστολίδου

Ο χορογράφος εστιάζει ακριβώς στα υλικά που το αποτελούν. Επισημαίνει: «Την περίοδο που δημιουργούσαμε το έργο διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκό. Με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο; Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με την στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!