Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Άχμεντ: «Ο πόλεμος είναι η επιτομή της κόλασης»
[Euronews]: Άχμεντ: «Ο πόλεμος είναι η επιτομή της κόλασης»

[Euronews]: Άχμεντ: «Ο πόλεμος είναι η επιτομή της κόλασης»

Εξτρεμιστικές οργανώσεις και παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ο οποίος παρέλαβε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης με την Ερυθραία.

Ο Άμπι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2019 για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του, που είχαν αποτέλεσμα τον τερματισμό δύο δεκαετιών εχθροπραξιών με τον μακροχρόνιο εχθρό της Αιθιοπίας, την Ερυθραία.

Σε ομιλία στο δημαρχείο του Όσλο ενώπιον επισήμων προσκεκλημένων περιλαμβανομένου του βασιλιά Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας, ο Άμπι επαίνεσε την «καλή θέληση» του προέδρου της Ερυθραίας Ισαΐας Αφουέρκι και χαρακτήρισε «ακλόνητη»τη δέσμευση των δύο χωρών στην ειρήνη.

Όμως ο 43χρονος Άμπι, ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην Αφρική, έκανε λόγο επίσης για κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του.

«Οι παγκόσμιες στρατιωτικές υπερδυνάμεις διευρύνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις επιδιώκουν επίσης να αποκτήσουν μια πρόσβαση», είπε ο Άμπι, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες ή οργανώσεις είχε υπόψη του.

«Δεν θέλουμε το Κέρας της Αφρικής να γίνει πεδίο μάχης για τις υπερδυνάμεις ούτε κρυψώνα για τους εμπόρους του τρόμου και τους μεσίτες της απελπισίας και της θλίψης», πρόσθεσε.

Ως στρατιώτης στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία (1998-2000), ο Άμπι είπε πως υπήρξε μάρτυρας της «αποκρουστικότητας της μάχης, της βαναυσότητάς της και του τι μπορεί να κάνει στους ανθρώπους».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!