Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ξανά στον προκρούστη το ασφαλιστικό σύστημα
[Euro2day]: Ξανά στον προκρούστη το ασφαλιστικό σύστημα

[Euro2day]: Ξανά στον προκρούστη το ασφαλιστικό σύστημα

Μόλις 1,3 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε κάθε συνταξιούχο, ενώ το 31,4% της δαπάνης για συντάξεις πάει σε δικαιούχους κάτω των 65 ετών. Ταυτόχρονα παραμένει «αδύναμο» το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας οδεύει για μια ακόμα φορά προς αλλαγές δεδομένου ότι παραμένει «ακριβό» για τα κρατικά ταμεία. Κρίσιμα συμπεράσματα για την εικόνα του συστήματος περιλαμβάνονται στην ανάλυση της Eurobank με τίτλο «Δαπάνη για συντάξεις και κοινωνική προστασία: Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.» την οποία επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank.

Από τη μελέτη προκύπτει:

1. Για δύο δεκαετίες πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα σημείωσε μεγάλη άνοδο συνεπικουρούμενη, μεταξύ άλλων, από την ταχεία αύξηση των μισθών και τις συγκριτικά γενναιόδωρες παροχές του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο οικονομίες της ευρωζώνης με τις δυσμενέστερες δημογραφικές προοπτικές, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα την περίοδο 1991 – 2009 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 8,3% σε σχέση με 3,8% στην Ιταλία και 3,6% στη Γερμανία.

2. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, οδήγησαν τον ΟΟΣΑ το 2007 να χαρακτηρίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ως «δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!