Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: WhatsApp: Στόχος 100 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από την επίθεση χάκερ
[Euro2day]: WhatsApp: Στόχος 100 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από την επίθεση χάκερ

[Euro2day]: WhatsApp: Στόχος 100 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές από την επίθεση χάκερ

Στο στόχαστρο και θρησκευτικές προσωπικότητες, δικηγόροι, πολιτικοί. Αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο καταθέτει η WhatsApp. Το λογισμικό κατασκοπείας που χρησιμοποίησαν οι χάκερς έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group.

Χάκερ εγκατέστησαν εξ αποστάσεως λογισμικό κατασκοπείας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, εκμεταλλευόμενοι ένα ευάλωτο σημείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στο Facebook.

Η κυβερνοεπίθεση, που έγινε αντιληπτή τον Μάιο, αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και ενορχηστρώθηκε από ένα «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με το WhatsApp και την εξάμηνη έρευνα που ακολούθησε.

Το λογισμικό κατασκοπείας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί αντιφρονούντες δέχθηκαν επίθεση από spyware στα smartphone τους.

Στόχοι έγιναν επίσης εξέχοντες θρησκευτικές προσωπικότητες, δικηγόροι, πολιτικοί,καθώς και άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει απόπειρες δολοφονίας και βίαιες απειλές.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, με τα θύματα της επίθεσης, που αποκαλύφθηκε από τους FT τον Μάιο, επικοινώνησε η WhatsApp την Τρίτη.

Τα κινητά τους στοχοποιήθηκαν μέσω WhatsApp από πελάτες της εταιρείας NSO Group με έδρα το Ισραήλ, η οποία κατασκευάζει το spyware πρόγραμμα Pegasus.

Η WhatsApp δήλωσε στους Financial Times ότι καταθέτει αγωγή σε αμερικανικό δικαστήριο. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας κρυπτογραφημένος πάροχος μηνυμάτων προχωράει σε νομική δράση εναντίον ιδιωτικής οντότητας που έχει πραγματοποιήσει αυτό το είδος επίθεσης», ανέφερε η WhatsApp.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!