Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τράπεζες: Αγώνας δρόμου ως και τον Μάιο του 2018
[Euro2day]: Τράπεζες: Αγώνας δρόμου ως και τον Μάιο του 2018

[Euro2day]: Τράπεζες: Αγώνας δρόμου ως και τον Μάιο του 2018

Έμπρακτο μήνυμα σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και αγορές ότι δεν χρειάζονται ακραία δυσμενείς παραδοχές στο stress test καλούνται να στείλουν οι τράπεζες. Τα νέα «πωλητήρια» σε χαρτοφυλάκια δανείων, η αξιοποίηση εξωδικαστικού και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το «χαρτί» του ΔΠΧΑ 9.

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες τα επόμενα τρία τρίμηνα, προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα σε επόπτη, ΔΝΤ και αγορές ότι δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ή/και η χρήση ακραία δυσμενών παραδοχών στο επικείμενο stress test.

Ο επί της αρχής συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ) και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) από τη μία και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την άλλη προβλέπει το εξής σχήμα:

Δεν θα διενεργηθεί αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ζητούσε, αρχικά το ΔΝΤ. Στον αντίποδα, θα υπάρξει λεπτομερέστερος έλεγχος σε προκαθορισμένα «πεδία» (π.χ. αξία των – ενυπόθηκων- ενεχύρων), είτε στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), είτε με έξτρα ελέγχους.

Μια πρόγευση του πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το stress test για τις εγχώριες τράπεζες έδωσε το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, αναφέροντας πως ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των «ιδιαιτεροτήτων» των ελληνικών τραπεζών (αξία ενεχύρων, ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια κ.τλ.).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!