Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: O Tραμπ απειλεί την… παρμεζάνα και το ελαιόλαδο
[Euro2day]: O Tραμπ απειλεί την… παρμεζάνα και το ελαιόλαδο

[Euro2day]: O Tραμπ απειλεί την… παρμεζάνα και το ελαιόλαδο

H Iταλία και η Ισπανία δεν είναι προσφιλείς μόνο για τις ακτές τους, αλλά και για τα εκλεκτά προϊόντα τους, όπως η ιταλική παρμεζάνα και το ισπανικό ελαιόλαδο. Και τα δύο απειλούνται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Η παρμεζάνα δεν είναι ένα οπoιοδήποτε τυρί. Είναι ο βασιλιάς των τυριών και ένα από τα «ιερά» προϊόντα που εξάγει η Ιταλία. Παράγεται εδώ και αιώνες με την ίδια παραδοσιακή διαδικασία σε συγκεκριμένες περιοχές, την Πάρμα, τη Μόντενα, την Εμίλια-Ρομάνια και την Μπολόνια.

Η προστασία της παρμεζάνας δεν είναι μόνο ζήτημα γαστρονομικής παράδοσης και εθνικής υπερηφάνειας, αλλά βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ιταλίας, που αποφέρει σημαντικά κέρδη στην οικονομία. Πλέον η ιταλική παρμεζάνα απειλείται από τους νέους αμερικανικούς δασμούς. Οι τιμωρητικοί δασμοί που εξήγγειλε ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων έρχονται ως αντίδραση στις επιδοτήσεις της ΕΕ στον ευρωπαϊκό κολοσσό της αεροναυπηγικής Airbus. Ως απάντηση, ο Τραμπ θέλει να επιβαρύνει με δασμούς ύψους 25% ιταλικά προϊόντα, όπως η παρμεζάνα και το τυρί γκράνα παντάνο.

Στο στόχαστρο του Τραμπ ζαμπόν Πάρμας και Campari

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με υπολογισμούς, αντί για 2,15 δολάρια, ένα κιλό παρμεζάνα θα τιμολογείται με δασμούς ύψους 6 δολαρίων. Έτσι οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώνουν 45 δολάρια το κιλό, αντί 40 δολαρίων που ήταν μέχρι τώρα η τιμή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!