Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Η τέχνη πέφτει «θύμα» του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου
[Euro2day]: Η τέχνη πέφτει «θύμα» του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου

[Euro2day]: Η τέχνη πέφτει «θύμα» του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου

Έντονη ανησυχία στον κόσμο της τέχνης έχει προκαλέσει η νέα λίστα των προτεινόμενων από τον Τραμπ δασμών 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει έργα τέχνης και αντίκες κινεζικής προέλευσης. Το πρόβλημα για dealers και καλλιτέχνες και γιατί τελικά ο “μεγάλος χαμένος” θα είναι οι ΗΠΑ.

Στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η τέχνη βρίσκεται σε διασταυρούμενα πυρά. Αυτόν τον μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε την επιβολή δασμών ύψους έως 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, «προκειμένου να ενθαρρύνει την Κίνα να αλλάξει τις βλαπτικές πολιτικές της». Οι προτεινόμενοι αυτοί δασμοί, που αρχικά είχαν οριστεί στο 10%, έρχονται μετά από άλλους δυο γύρους δασμών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η τελευταία λίστα των κινεζικών προϊόντων που «μπαίνουν στο στόχαστρο», αριθμεί 205 σελίδες. Περιλαμβάνει μηχανές αμμοβολής, χέλια –νωπά ή κατεψυγμένα (εξαιρουμένων των φιλέτων), καπέλα και, στο τέλος της σελίδας, πίνακες ζωγραφικής που είναι αποκλειστικά χειροποίητοι, γνήσια γλυπτά και αντίκες άνω των 100 ετών.

Οι δασμοί θα ισχύσουν σε όλα τα έργα τέχνης που προέρχονται από την Κίνα, ασχέτως του πώς εισέρχονται στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως οι αμερικανοί αγοραστές ίσως κληθούν να πληρώσουν 25% περισσότερο για ένα κύπελλο της δυναστείας Μινγκ που πωλείται από βρετανό ιδιοκτήτη σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, όπως και για έναν πίνακα νεαρού καλλιτέχνη με έδρα στο Πεκίνο που πωλείται σε γκαλερί στο Χονγκ Κονγκ.

Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του κόσμου της τέχνης, αναφέρουν οι New York Times.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!