Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΣτΕ: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών αν είναι ζημιογόνα
[Euro2day]: ΣτΕ: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών αν είναι ζημιογόνα

[Euro2day]: ΣτΕ: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών αν είναι ζημιογόνα

Για το ζήτημα προσέφυγε τράπεζα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζήτησε και κέρδισε να ακυρωθεί απόφαση επιβολής φόρου ύψους 250.000 ευρώ και πρόσθετου φόρου 55.000. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Η ζημιογόνα για τον πωλητή, πώληση μετοχών δεν φορολογείται, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε την επιβολή φόρου 250.000 ευρώ και πρόσθετου φόρου 55.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε Τράπεζα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε το 2009 και που ξεκίνησε η επίμαχη οικονομική διένεξη, «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών για την επιβολή του φόρου 5% λαμβάνεται υπόψη και η κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται».

Μετά την επιβολή του φόρου των 250.000 ευρώ και του πρόσθετου φόρου 55.000 ευρώ η Τράπεζα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρμ. 1896/2016 απόφασή του δέχθηκε τις θέσεις της Τράπεζας, κρίνοντας ότι κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 13 του ΚΦΕ, όπως ίσχυε κατά τη επίδικη χρήση του 2009, ερμηνευόμενης υπό το φως, αφενός, των αναφερόμενων στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων 2553/1999 και 3522/2006 και, αφετέρου, των διατάξεων των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματος, «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!