Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τι σημαίνει το ιταλικό δημοψήφισμα για την ευρωζώνη
[Euro2day]: Τι σημαίνει το ιταλικό δημοψήφισμα για την ευρωζώνη

[Euro2day]: Τι σημαίνει το ιταλικό δημοψήφισμα για την ευρωζώνη

Το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, καθώς ίσως ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές. Οι ανησυχίες, όμως, για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ίσως είναι υπερβολικές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά τα σοκ του Brexit και της εκλογής Τραμπ, οι επενδυτές ανησυχούν τώρα για το μέλλον της Ιταλίας στη νομισματική ένωση της Ευρώπης, εκτιμώντας πως μια ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα υπονόμευε την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη δεν φαίνεται να είναι άμεση απειλή, σύμφωνα με το Bloomberg, διότι θα απαιτούσε διακομματική στήριξη, αλλά και μια βασανιστική νομοθετική διαδικασία.

1.Γιατί ανησυχούν οι αγορές;

Μια ήττα του Ρέντσι, ο οποίος πρότεινε το δημοψήφισμα και αρχικά δεσμεύτηκε να παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και αύξηση της στήριξης προς το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αυτό το κόμμα έχει δεσμευτεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Κάποιοι επενδυτές ήδη προβλέπουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσω μάλλον της ευρωζώνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!