Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Η Ρωσία χάνει τα ερείσματα στα Βαλκάνια
[Euro2day]: Η Ρωσία χάνει τα ερείσματα στα Βαλκάνια

[Euro2day]: Η Ρωσία χάνει τα ερείσματα στα Βαλκάνια

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έδειξε την μείωση της επιρροής του Πούτιν στην «πίσω αυλή» της Ευρώπης, γράφει το Bloomberg. Η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων και η αποτυχία παρεμπόδισης της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Όταν η Ελλάδα, παραδοσιακά ένας από τους στενότερους φίλους της Ρωσίας στην Ευρώπη, απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν τη συμφωνία με την γειτονική ΠΓΔΜ, εξέθεσε τον όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό της Μόσχας για την απώλεια επιρροής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια στρατηγική περιοχή-κλειδί.

Η Ρωσία εκδιώκεται από τα Βαλκάνια με την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται το «βάρος» του Κρεμλίνου στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Και, σύμφωνα με τέσσερις πηγές στη Μόσχα που γνωρίζουν την βαλκανική πολιτική της Ρωσίας, η αντιστροφή αυτής της τάσης έχει ελάχιστες πιθανότητες.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ φυσικά είναι κακή για εμάς», δήλωσε στο Bloomberg ο Leonid Reshetnikov, πρώην επικεφαλής των ρωσικών πληροφοριών εξωτερικού, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πράκτορας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Ξεκαθαρίζουν αυτή την περιοχή» από αντίπαλες επιρροές, είπε.

Οι βαθιοί ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με τα Βαλκάνια καθιστούσαν την περιοχή ένα σημείο διατήρησης του φιλορωσικού αισθήματος, που διασφάλιζε θερμότερες σχέσεις απ’ ότι με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!