Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΡΑΕ: Σολομώντεια λύση στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος
[Euro2day]: ΡΑΕ: Σολομώντεια λύση στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος

[Euro2day]: ΡΑΕ: Σολομώντεια λύση στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί ΑΠΕ από την επιβολή μόνο ανώτατης τιμής στην απόφαση της ΡΑΕ που καθορίζει το πλαίσιο για για τη χρέωση προμηθευτή. Ανάμικτα τα συναισθήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και τους προμηθευτές επιδίωξε να βρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απόφασή της για επιβολή αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου ανώτατης ωριαίας τιμής 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στη λεγόμενη “χρέωση προμηθευτή”.

Από τη μία πλευρά οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως δεν επιβλήθηκε τιμή – κατώφλι αλλά και πλαφόν μέσης μοναδιαίας χρέωσης καθώς αν υιοθετούταν η σχετική πρόταση του ΛΑΓΗΕ, τότε η χρέωση θα είχε τα χαρακτηριστικά του “τέλους”. Κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για προσφυγές στα δικαστήρια.

Στα θετικά που προσθέτουν είναι και το γεγονός πως με την ανώτατη τιμή σε αυτά τα επίπεδα το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα μηδενιστεί στο τέλος του 2017. Φυσικά και οι παραγωγοί ΑΠΕ μιλούσαν για την ανάγκη εξορθολογισμού της χρέωσης, όπως, βέβαια, υπεραμύνονται αυτής.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με αυτήν την απόφαση. Αφενός κρίνουν θετικό το γεγονός της αναδρομικής ισχύος του “πλαφόν” από την 1η Οκτωβρίου, αφού έτσι μειώνεται το κόστος που είχαν επωμιστεί όταν η συγκεκριμένη χρέωση είχε εκτοξευτεί στις αρχές του Ιανουαρίου στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή τον Νοέμβριο στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αφετέρου και με βάση όσα είχαν διαμειφθεί στο διάστημα πριν τη χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ οι προμηθευτές επιθυμούσαν την υιοθέτηση της πρότασης του ΛΑΓΗΕ ώστε να υπάρχει “οροφή”, “κατώφλι” αλλά και καθορισμένη μέση μοναδιαία χρέωση ώστε να μην είναι η αγορά ανοικτή σε μεταβολές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!