Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS
[Euro2day]: Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS

[Euro2day]: Ψήφος εμπιστοσύνης στον «Ηρακλή» από Moody’s και DBRS

Πιστωτικά θετικό κρίνει το σχήμα η Moody’s εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει τα περιθώρια για νέες χορηγήσεις και την κερδοφορία. Διαχειρίσιμες οι οποιες κεφαλαιακές απώλειες το επόμενο 12μηνο. Ως «μεγάλο βήμα» για την αντιμετώπιση των NPEs το χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Θα είναι τελικά το σχεδιαζόμενο APS με την ονομασία «Ηρακλής» ο «ήρωας» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; διερωτάται η DBRS. Όπως αναφέρει, με την πρόσφατη έγκρισή του από την Κομισιόν, το project αυτό πιθανότατα θα υλοποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει, έκρινε πως το APS «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν «δεξαμενές» μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως συνέβη και στο πλαίσιο του αντίστοιχου ιταλικού προγράμματος GACS.
Η DBRS δεν θεωρεί πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη.

Κατά την DBRS, το APS «Ηρακλής» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών αυτών δανείων.

Επιπροσθέτως, η στήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επί της πρώτης κατοικίας τους, θα βοηθήσει και αυτό ώστε να εκκαθαριστούν ορισμένα προβληματικά δάνεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!