Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Προγράμματα 120 εκατ. ευρώ για ανάσχεση του brain drain από το ΕΛΙΔΕΚ
[Euro2day]: Προγράμματα 120 εκατ. ευρώ για ανάσχεση του brain drain από το ΕΛΙΔΕΚ

[Euro2day]: Προγράμματα 120 εκατ. ευρώ για ανάσχεση του brain drain από το ΕΛΙΔΕΚ

Στόχος του ιδρύματος, όπως σημειώνεται στο επιχειρησιακό του σχέδιο, είναι η συμβολή στην ανάσχεση των φαινομένων της μονόπλευρης διαφυγής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό καθώς και της ετεροαπασχόλησής του στη χώρα.

Έντεκα δράσεις, ύψους σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, προωθεί σταδιακά μέχρι και το 2022 το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ενώ τέσσερις δράσεις βρίσκονται σε στάδιο χρηματοδότησης και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 122.500.000 ευρώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ιδρύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τις Βρυξέλλες, όπου παραβρέθηκε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας προχθές (27/9), ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, δήλωσε ότι «η καινοτομία έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό, γι’ αυτό και ο περιορισμός της διαρροής εγκεφάλων/επιστημόνων υψηλού επιπέδου και η προσέλκυση επενδύσεων στην γνώση είναι στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για την μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη».

Στόχος του ιδρύματος, όπως σημειώνεται στο επιχειρησιακό του σχέδιο, είναι η συμβολή στην ανάσχεση των φαινομένων της μονόπλευρης διαφυγής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό καθώς και της ετεροαπασχόλησής του στη χώρα και γενικότερα να συνεισφέρει στη διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν στη Οικονομία της Γνώσης, στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., σχετικά με την 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών, το 21% των μεταδιδακτόρων ερευνητών επέστρεψε στη χώρα καθώς ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό πριν από τη χρηματοδότηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ενώ το 49% των μεταδιδακτόρων που ζουν στην Ελλάδα θα έφευγε από τη χώρα εάν δεν λάμβανε χρηματοδότηση από το ίδρυμα.

Προγραμματισμός δράσεων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Οι 4 δράσεις που βρίσκονται σε στάδιο χρηματοδότησης είναι:

-1η προκήρυξη υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!