Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πρατηριούχοι: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων
[Euro2day]: Πρατηριούχοι: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

[Euro2day]: Πρατηριούχοι: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Η εικόνα που παρουσιάζεται για την δήθεν ανισόρροπη αναπροσαρμογή των τιμών, δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας, αλλά σε δομικά προβλήματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, υποστηρίζει.

Κατά καιρούς διάφορες αναλύσεις δήθεν ειδικών αναφέρονται στις αυξομειώσεις των τιμών στα καύσιμα, οδηγώντας τους αναγνώστες – καταναλωτές σε λανθασμένα συμπεράσματα, υποστηρίζει Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριουχων Εμπόρων Καυσίμων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «από το 1992 (ν.2008) οι τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση, στις δε περιπτώσεις καταγγελιών για αισχροκέρδεια από καταναλωτές αρμόδια για την διερεύνηση τους είναι τα πολιτικά δικαστήρια με το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα.

Η πορεία της λιανικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων (δηλ. της τιμής στην αντλία του πρατηρίου, καθορίζεται από την πορεία της διεθνούς τιμής του αντίστοιχου προϊόντος, το οποίο επηρεάζει σε πρώτο στάδιο τις διυλιστηριακές τιμές, στη συνέχεια τις τιμές χονδρικής των εταιρειών εμπορίας, βάσει των οποίων αγοράζουν τα πρατήρια και διαμορφώνουν τις τελικές λιανικές τιμές.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται από τρεις παράλληλους μηχανισμούς που αλληλοσυνδέονται αλλά και αλληλοεξουδετερώνονται μερικές φορές:

Α. Προσφορά-Ζήτηση

Β. Πολιτικό ρίσκο

Γ. Ψυχολογία της Αγοράς

Η διεθνής τιμή των πετρελαιοειδών προϊόντων καθορίζεται χρηματιστηριακά κάθε μέρα από τις πράξεις αγοράς και πώλησης προϊόντων και συμβολαίων, όπως γίνεται και για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποτελούν είδος χρηματιστηριακής συναλλαγής και συνιστά την τιμή αναφοράς και για τις εκτός χρηματιστηρίου αγοραπωλησίες καυσίμων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!