Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πού κολλά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια
[Euro2day]: Πού κολλά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

[Euro2day]: Πού κολλά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων ζητούν με επιστολή τους προς το ΥΠΟΙΚ οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σχετικά με το σχέδιο ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Τα εμπόδια, η έλλειψη στοιχείων και η διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Στο… γήπεδο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πλέον το μπαλάκι που αφορά στη σύσταση του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με εγγύηση του δημοσίου.

Εδώ και λίγες ημέρες, έφθασε στην Αθήνα επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στην οποία οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θέτουν σειρά από ερωτήματα επί των βασικών πτυχών του σχεδίου και ζητούν από τα εμπλεκόμενα μέρη -υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ και τράπεζες- απαντήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ευθείας κρατικής στήριξης.

Τι ζητά η DG Comp

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «η DG Comp προσπαθεί μέσα από τα ερωτήματα που θέτει στην επιστολή που απέστειλε στην Αθήνα να πάρει απαντήσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσει ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα σχέδιο ‘αγοράς’ και η τιμολόγηση να γίνει με ανάλογους όρους». Κι αυτό διότι η βασική διαφορά με το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία -το ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ επέκταση οι επιπτώσεις αυτού στο ύψος του ασφάλιστρου κινδύνου- δεν ξεπερνιέται εύκολα, χωρίς δηλαδή ισχυρή τεκμηρίωση». Κινδυνεύει, λοιπόν, η DG Comp -εφόσον εγκρίνει το σχέδιο όπως είναι- να υποπέσει στο… σφάλμα της «εξειδικευμένης βοήθειας», κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν διαμηνύσει μέσω της αλληλογραφίας στην Αθήνα.

Στην επιστολή ζητούν από την ελληνική πλευρά να δώσει επαρκή στοιχεία (market data), ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τιμολόγηση επί των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior note), επί των οποίων θα υπάρξει η κρατική εγγύηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!