Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver
[Euro2day]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

[Euro2day]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η ολοκλήρωση του QE. Πόσο επηρεάζει η άρση της εξαίρεσης για τον δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι κινήσεις για καλυμμένες ομολογίες και η αναμονή για την κίνηση του Δημοσίου.

Την επόμενη ημέρα μετά το waiver σκιαγραφούν οι ελληνικές τράπεζες, χαιρετίζοντας από τη μία πλευρά το άνοιγμα στις αγορές και συνειδητοποιώντας από την άλλη, τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, αλλά και κόστους, ειδικά όταν ακόμη είμαστε μακριά ως χώρα από την αναβάθμισή μας στο ΒΒΒ από τους ξένους οίκους.

Όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr, ανώτατα τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι δεν προλάβαμε την ένταξη στο πολυσυζητημένο QE της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, η “φυσική” λήξη του QE που θα επηρεάσει ως ένα βαθμό την Ευρώπη, δεν έχει καμία επίπτωση στην Ελλάδα από τη στιγμή που δεν μετείχε σε αυτό. Προφανώς και ήταν ένας στόχος, μία προοπτική, που θα διευκόλυνε μια άνετη, φθηνή χρηματοδότηση. Γιατί όμως δεν μας επηρεάζει;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό παράγοντες με γνώσεις των αγορών, εξηγούν ότι η επίδραση στη ρευστότητα των τραπεζών από την απώλεια του waiver είναι πλέον μικρή καθώς τα repos υποκατέστησαν την ΕΚΤ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Άλλωστε, οι αγορές έχουν ισχυρή δυναμική και αναξιοποίητη ρευστότητα με μικρή έκθεση στην Ελλάδα, άρα τα περιθώρια που υπάρχουν είναι μεγάλα.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει τον ελληνικό κίνδυνο διατηρώντας θετικές προσδοκίες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη του waiver.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!