Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πονοκέφαλος η Ιταλία για τους επενδυτές
[Euro2day]: Πονοκέφαλος η Ιταλία για τους επενδυτές

[Euro2day]: Πονοκέφαλος η Ιταλία για τους επενδυτές

Η ετήσια ανάπτυξη της Ιταλίας είναι μόνο η μισή σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Τα υψηλά επίπεδα NLPs και οι κινήσεις της ΕΚΤ αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.

Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης δείχνει σε άνθηση, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος και η κατάσταση επιδεινώνεται. Η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, παρότι πρόσφατα στοιχεία έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της Ιταλίας είναι μόνο η μισή σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης», διευκρινίζει σύμφωνα με το CNBC ο Marco Wagner, ανώτατος οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank. «Αυτό θα παραμείνει έτσι προς το παρόν», εκτίμησε.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,9% φέτος και 1,1% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο από 1,9% το πρώτο, όπως κατέδειξαν ευρωπαϊκά στοιχεία νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο.

Τα κύρια προβλήματα

Τα βασικά προβλήματα της Ιταλίας περιλαμβάνουν «πολιτικές αβεβαιότητες, πιθανά βήματα πίσω στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, οικονομικές ευπάθειες και την επαναξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στη διάρκεια της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ.

Ο Erik Jones, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς επικαλείται τις ίδιους λόγους για τις ανησυχίες που περιβάλλουν την Ιταλία. «Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα με τις επερχόμενες γενικές εκλογές».

Κακά δάνεια και μεγάλα χρέη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, τα NPLs της χώρας διαμορφώθηκαν σε 356 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου του 2016, αντιστοιχώντας στο 18% των συνολικών δανείων των ιταλικών τραπεζών, στο 20% του ΑΕΠ και στο ένα τρίτο των συνολικών NPLs της ευρωζώνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!