Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ποιες αυτοαπασχολούμενες δικαιούνται επίδομα μητρότητας
[Euro2day]: Ποιες αυτοαπασχολούμενες δικαιούνται επίδομα μητρότητας

[Euro2day]: Ποιες αυτοαπασχολούμενες δικαιούνται επίδομα μητρότητας

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις και το ποσό του επιδόματος. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις. Τι ισχύει για όσες έχουν χρέη ή έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού.

Επίδομα μητρότητας που μαζί με τα αναδρομικά μπορεί να φθάσει έως και τα 600 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Μάλιστα, το επίδομα, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 150 ευρώ, δικαιούνται μητέρες ακόμη κι αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού. Όσο για την αναδρομική ισχύ, αυτή αφορά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, καθώς ο νόμος 4529/2018 ορίζει ότι οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης.

Προσοχή όμως: Οπως και στις υπόλοιπες παροχές υγείας, έτσι και στο επίδομα μητρότητας, βασική προϋπόθεση παραμένει να μην υπάρχουν οφειλές ή να τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες ορίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που επισημαίνει ότι το δικαιούνται και όσες έχουν διακόψει την λειτουργία των επιχειρήσεών τους πριν τον τοκετό. Ξεκαθαρίζει επίσης, ότι το νέο καθεστώς εφαρμόζεται αναδρομικά και θα έχει εφαρμογή και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά τον Μάρτιο του 2018, που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!