Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ποια προγράμματα «πάσχουν» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ
[Euro2day]: Ποια προγράμματα «πάσχουν» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

[Euro2day]: Ποια προγράμματα «πάσχουν» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Στο 25,5% καταγράφεται η συνολική απορρόφηση του προγράμματος. Κινητοποίηση για να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Ποια μέτρα εξυγίανσης θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η εικόνα της απορρόφησης ανά πρόγραμμα και η κόντρα για τις ευθύνες.

Αγώνα δρόμου καλείται να κάνει η Ελλάδα, για να μη χάσει πολύτιμους για την οικονομία και την κοινωνία πόρους του ΕΣΠΑ. Τα μέχρι τώρα δεδομένα απορρόφησης δείχνουν πως απαιτείται ευρεία και στοχευμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε κάθε έτος που απομένει έως το 2023 να απορροφώνται τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά, καθώς ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, η απορρόφηση των πόρων ανέρχεται μόλις στο 25,5% του συνολικού προϋπολογισμού (στοιχεία 8/10/2019) και 28,52% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το ΕΣΠΑ ισχύει ο κανόνας ν+3, οπότε το κλείσιμο της Προγραμματικής Περιόδου στην πράξη θα γίνει το 2023.

Η «επίδοση» αυτή, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι, καθώς κατατάσσει τη χώρα μας στην 21η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα τονίζουν ότι αν οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν την «πολυτέλεια» να απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια στο τέλος των προγραμματικών περιόδων, αυτό δεν ισχύει και για την Ελλάδα, που προσπαθεί να βγει από μια πολυετή πρωτοφανή οικονομική κρίση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!