Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
29 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Το περίπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα
[Euro2day]: Το περίπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα

[Euro2day]: Το περίπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα

Η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών. Πώς γίνεται η κατανομή των εδρών.

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι μεν περίπλοκο, λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών αλλά και δίκαιο, αφού εξασφαλίζει την είσοδο στο Κοινoβούλιο / Κάτω Βουλή (Bundestag) και κομμάτων ή ανεξάρτητων υποψηφίων που δεν συγκέντρωσαν το ελάχιστο προβλεπόμενο ποσοστό του 5%. (Το όριο αυτό καθιερώθηκε το 1953 λόγω του κατακερματισμού των κομμάτων και της δυσκολίας σχηματισμού κυβερνήσεων που είχε προκαλέσει το αμιγές αναλογικό σύστημα στη Δημοκρατίας της Βαϊμάρης).
Είναι όμως και πρωτότυπο, αφού οι εκλογείς έχουν δύο ψήφους. Σημαντικότερη είναι όμως η δεύτερη, διότι από αυτήν εξαρτάται η κατανομή των (αρχικά) 598 εδρών στην Bundestag. Tο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, ευνοεί, αν δεν επιβάλλει, τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.
Η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών έχει ως εξής:
– Ο ψηφοφόρος μπορεί με την λεγόμενη «πρώτη ψήφο» (Erststimme) να εκλέξει άμεσα έναν υποψήφιο της εκλογικής του περιφέρειας (Direktmandat), βάζοντας σταυρό στο αριστερό μέρος του ψηφοδελτίου. Την έδρα κερδίζει όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς, ισχύει δηλαδή το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας. Ετσι εκλέγονται οι μισοί από τους 598 βουλευτές της Bundestag, ένας δηλαδή σε κάθε μία από τις 299 (μονοεδρικές) περιφέρειες στις οποίες διαιρείται η επικράτεια, ανεξάρτητα από το εάν το κόμμα τους συγκεντρώσει 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!