Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Με πέντε βήματα η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων
[Euro2day]: Με πέντε βήματα η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

[Euro2day]: Με πέντε βήματα η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

Ποια διαδικασία θα ακολουθείται από την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης έως την κήρυξή της ως υποχρεωτικής. Ο ρόλος της «Εργάνη», του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και του Ειδικού Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ. Τι ισχύει σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» στη διαδικασία ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Ο μηχανισμός που θα ανοίξει το δρόμο για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά προβλέπεται σε εγκύκλιο που υπέγραψε χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου .

Στην πράξη, καθορίζει τον έλεγχο των προϋποθέσεων επέκτασης και κήρυξης μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει υπογραφεί από εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί με τα μέλη της, τουλάχιστον το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, όπως θα διαπιστωθεί μετά τον σχετικό έλεγχο.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ακόμη από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και τους εγχώριους κοινωνικούς φορείς, να έχουν συμφωνήσει με τη διαδικασία. Η οποία προβλέπει 5 βήματα από την υπογραφή της σύμβασης έως την κήρυξή της ως υποχρεωτικής, τα οποία είναι:

1.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!