Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερη ανάπτυξη για έξι χώρες των Βαλκανίων
[Euro2day]: Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερη ανάπτυξη για έξι χώρες των Βαλκανίων

[Euro2day]: Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερη ανάπτυξη για έξι χώρες των Βαλκανίων

Η τράπεζα σημειώνει ότι αναμένει πως η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,2% το 2018, χαμηλότερα από το 3,3% προηγούμενης έκθεσης.

Χαμηλότερα αναθεώρησε την πρόβλεψη της για οικονομική ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα όσο αφορά τα δυτικά Βαλκάνια. Προβλέπει 3,2% το 2018 από 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της και προειδοποιεί ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αν η περιοχή θέλει βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι αναμένει πως η περιοχή, που περιλαμβάνει τις Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία, θα αναπτυχθεί 3,5% το 2019, χαμηλότερα από το 3,6% που προέβλεπε σε έκθεσή της το Νοέμβριο του 2017.

Βασικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με την τράπεζα και τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, είναι ο εμπορικός προστατευτισμός, η ομαλοποίηση των επιτοκίων παγκοσμίως, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με τις αντιστροφές της εγχώριας πολιτικής.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι ενώ η ανεργία υποχώρησε στις περισσότερες χώρες το 2017, κινείται από 13,5% στη Σερβία μέχρι 30,4% στο Κόσοβο.

Μόνο η Σερβία και η Βοσνία είχαν πλεονάσματα το 2017. Στην υπόλοιπη περιοχή τα ελλείμματα συνεχίστηκαν, οδηγούμενα από τις επαναλαμβανόμενες δαπάνες, συχνά σε κοινωνικά οφέλη και επιδοτήσεις, που όμως δεν έχουν σωστούς στόχους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!