Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Μειώθηκε στο 1,5 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2017
[Euro2day]: Μειώθηκε στο 1,5 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2017

[Euro2day]: Μειώθηκε στο 1,5 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2017

Η πτώση κατά 418 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2016 αποδίδεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το Δεκέμβριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,2 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 233 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ . Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου αγαθών, το οποίο παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι εξαγωγές καυσίμων όσο και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 14,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 11,1% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,3% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, ο οποίος αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ως αποτέλεσμα της ανόδου κατά 16,2% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το μήνα Δεκέμβριο του 2017, αν και οι εισπράξεις σημείωσαν μικρή αύξηση (κατά 0,8%), παρά την οριακή μείωση των αφίξεων, οι αντίστοιχες πληρωμές (δηλ. ταξιδιωτικές δαπάνες κατοίκων στο εξωτερικό) κατέγραψαν σημαντική άνοδο (26,5%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να είναι μειωμένες σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2016.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!