Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Η «μαύρη τρύπα» στις διανυκτερεύσεις… κατάπιε τα έσοδα
[Euro2day]: Η «μαύρη τρύπα» στις διανυκτερεύσεις… κατάπιε τα έσοδα

[Euro2day]: Η «μαύρη τρύπα» στις διανυκτερεύσεις… κατάπιε τα έσοδα

’λλες τρεις χρονιές -εκτός από φέτος- καταγράφηκε απόκλιση αφίξεων-εσόδων στην τελευταία 12ετία. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα χάθηκε για τον ελληνικό τουρισμό 1 στις 4 διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσαν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας.

Στη μείωση των διανυκτερεύσεων που αποτυπώνουν τις μέρες που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας οι ξένοι επισκέπτες εντοπίζεται η αιτία της απόκλισης που καταγράφηκε φέτος μεταξύ αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στα αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Οι ερευνητές απορρίπτουν ερμηνείες που απέδιδαν τη φετινή απόκλιση αφίξεων-εσόδων είτε σε ενδεχόμενα λάθη στα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) είτε σε φοροδιαφυγή εκ μέρους τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η μεθοδολογία της ΤτΕ δεν έχει αλλάξει ενώ οι επισκέπτες που απαντούν στα σχετικά ερωτηματολόγια κατά την αναχώρησή τους, δηλώνουν τί ξόδεψαν χωρίς να γνωρίζουν αν κάποιο μέρος της δαπάνης τους δεν δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις στην εφορία.

Με βάση τα πιο πάνω οι ερευνητές αποφαίνονται: «’ρα είναι παντελώς άτοπο να εξάγει κανείς με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων της ΤτE το συμπέρασμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής».

Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, πως κατά την 12εταια αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μέχρι σήμερα (2005-2016) καταγράφηκε απόκλιση αφίξεων-εσόδων, δηλαδή να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις τα δύο μεγέθη, άλλες τρεις χρονιές εκτός από φέτος: το 2007, το 2010 και το 2012.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!