Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΙΒΗS: Κάμψη στον κλάδο των super market το 2015
[Euro2day]: ΙΒΗS: Κάμψη στον κλάδο των super market το 2015

[Euro2day]: ΙΒΗS: Κάμψη στον κλάδο των super market το 2015

Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να επενδύουν στην επέκταση των δικτύων τους εξαγοράζοντας μικρότερες αλυσίδες, εντείνοντας έτσι τις τάσεις συγκέντρωσης, αναφέρει έρευνα της IBHS.

Ο εγχώριος κλάδος των super market εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 επιφύλασσε βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών (διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, αργία των τραπεζών τον Ιούλιο), οι οποίες προκάλεσαν κλίμα αβεβαιότητας στο λιανεμπόριο.

Το αρνητικό αυτό περιβάλλον επέδρασε αρνητικά στον εξεταζόμενο κλάδο, καθώς σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ το 2015 η αξία αγοράς του ευρύτερου λιανικού εμπορίου τροφίμων εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 2% περίπου.
Αναλυτικά, τους πρώτους 6 μήνες οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Ακολούθως, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και η εφαρμογή τον capital controls τον Ιούλιο προκάλεσαν μαζική προσέλευση καταναλωτών στα super market. Έτσι, οι πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σημείωσαν απότομη άνοδο μεγαλύτερη του 30%, η οποία όμως αποδείχτηκε πρόσκαιρη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!