Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Οι εισηγμένες με τα «γερά» cash flows
[Euro2day]: Οι εισηγμένες με τα «γερά» cash flows

[Euro2day]: Οι εισηγμένες με τα «γερά» cash flows

Ποιες εισηγμένες εταιρείες ξεχώρισαν το 2018 για τις θετικές τους ταμειακές ροές. Πώς «μεταφράζεται» αυτό σε ότι αφορά τις επενδύσεις, τα δανειακά ανοίγματα και την πολιτική χρηματικών διανομών προς τους μετόχους. Αναλυτικός πίνακας.

Μεγάλη έμφαση δίνουν οι αναλυτές όχι μόνο στα κέρδη μιας εταιρείας, αλλά και στην πορεία των ελεύθερων ταμειακών ροών που σημειώνει. Και αυτό, γιατί συχνά το ένα μέγεθος συμπληρώνει το άλλο, προκειμένου οι επενδυτές να λάβουν μια πληρέστερη εικόνα για την πορεία της εταιρείας στην οποία είναι τοποθετημένοι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

• Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αποτελούν το άθροισμα των λειτουργικών ταμειακών ροών και των επενδυτικών ταμειακών ροών.

• Οι λειτουργικές ταμειακές ροές δείχνουν πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε το ταμείο της εταιρείας από τη λειτουργική της δραστηριότητα μέσα σε ένα έτος.

• Οι επενδυτικές ταμειακές ροές δείχνουν πόσο μειώθηκε (αυξήθηκε) το ταμείο της εταιρείας λόγω της υλοποίησης επενδύσεων-εξαγορών (πώλησης περιουσιακών στοιχείων).

Αν πχ μια εταιρεία σημείωσε το 2018 5 εκατ. ευρώ θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, τότε προέκυψαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 2 εκατ. ευρώ, άρα δημιουργήθηκε ισόποσος χώρος για: α) Μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας β) Διανομή μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους γ) Συνδυασμός των δύο παραπάνω επιλογών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!