Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΙΟΒΕ: Αλλάξτε γρήγορα το ασφαλιστικό
[Euro2day]: ΙΟΒΕ: Αλλάξτε γρήγορα το ασφαλιστικό

[Euro2day]: ΙΟΒΕ: Αλλάξτε γρήγορα το ασφαλιστικό

Ταχεία μετάβαση σε συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων εισηγείται ο ΙΟΒΕ. Επικροτούν ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και Ασφαλιστικές Εταιρείες. Πού διαφωνεί η κυβέρνηση και τι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Σε πολιτικό debate εξελίχθηκε η ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα «συντάξεις και ανάπτυξη», μετά τη σχετική μελέτη που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι παρά τις θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολυδάπανο (17,7% του ΑΕΠ ακόμη και μετά τις περικοπές) και καλείται να λειτουργήσει σε αντίξοες συνθήκες όπως οι αμείλικτες δημογραφικές τάσεις, το χαμηλό τρέχον επίπεδο των μισθών και η διάθεση σχετικού μικρού ποσοστού του πληθυσμού να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

«Υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο το σύστημα είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τον κ. Βέττα να συμπληρώνει:

  • Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί για την οικονομία και όχι μια οικονομία που θα λειτουργεί για το ασφαλιστικό σύστημα. Αν δεν υπάρξει αλλαγή, τότε η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να κινείται οριζόντια για την επόμενη δεκαετία.
  • Το σημερινό σύστημα είναι δαπανηρό, επειδή δεν στηρίζεται σε σύγχρονες δομές. Ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα στο οποίο η κοινωνική ασφάλιση θα συμπληρώνεται από το δεύτερο πυλώνα, θα δημιουργήσει πόρους που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, θα μειώσει το ιδιαίτερα επαχθές μίγμα φόρων-εισφορών για τους εργαζόμενους, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα μετατρέψει τις εισφορές σε περιουσία των ίδιων των νοικοκυριών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!