Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ιδού τα φορολογικά υποζύγια με αριθμούς
[Euro2day]: Ιδού τα φορολογικά υποζύγια με αριθμούς

[Euro2day]: Ιδού τα φορολογικά υποζύγια με αριθμούς

Στις πλάτες λίγων το βουνό των φόρων, καθώς το 19% των φορολογούμενων καταβάλλει το 90% των φόρων. Δυο εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν δυο στα τρία ευρώ του ΕΝΦΙΑ. Τι δείχνει μελέτη του καθηγητή Βασίλη Ζουμπουλίδη.

Εννιά στα δέκα ευρώ των εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλονται από το 19% των φορολογουμένων. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο το οποίο ενσωματώνεται στη μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Βασίλης Ζουμπουλίδης, είναι αρκετό για να δείξει το μέγεθος της αδικίας του σημερινού φορολογικού συστήματος. Η επέκταση της συζήτησης σε άλλες κατηγορίες φορολογικών εσόδων αναδεικνύει αντίστοιχα ευρήματα. Λίγοι, σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.

Στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% των επιχειρήσεων ενώ όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ το 66% των εισπράξεων προέρχεται από τις τσέπες του 33% των ιδιοκτητών. Αν προστεθεί η εικόνα των φυσικών προσώπων όπου το 19% των φορολογουμένων καταβάλλει το 90% του φόρου εισοδήματος, το παζλ συμπληρώνεται.

«Η άντληση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη» σημειώνει ο Βασίλης Ζουμπουλίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο ΑΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!