Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» προσέλκυσε 10 παγκόσμιους κολοσσούς
[Euro2day]: Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» προσέλκυσε 10 παγκόσμιους κολοσσούς

[Euro2day]: Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» προσέλκυσε 10 παγκόσμιους κολοσσούς

Η υψηλή μερισματική απόδοση του ΔΑΑ και οι εκτιμήσεις για το τίμημα που θα καταβληθεί για την εξαγορά του 30% από το ΤΑΙΠΕΔ. Η «έκπληξη» της μεγάλης συμμετοχής από ομίλους σε διεθνή εμβέλεια.

Η πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αεροδρόμια στην Ευρώπη, που αναμένεται να προσφέρει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον μέτοχο του 30% μέχρι το 2046 οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης, ήταν ο κύριος λόγος για το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε χθες στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ .

Για πρώτη φορά εμφανίζονται στη χώρα μας παγκόσμιοι όμιλοι από το χώρο των επενδύσεων οι οποίοι διαχειρίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τοποθετημένα σε διάφορες κατηγορίες υποδομών (από αεροδρόμια μέχρι οδικούς άξονες και ενέργεια).

Πρόκειται για ομίλους όπως η αυστραλιανή Macquarie, η αμερικανική GIP (με τεράστια παρουσία στην Ευρώπη καθώς ελέγχει, μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο Gatwick στο Λονδίνο), η κοινοπραξία της αμερικανικής KKR με τη γαλλική EGIS (που λειτουργεί τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και άλλα 15 διεθνώς).

Πρόκειται, επίσης, για γνωστούς παγκόσμιους ομίλους στη διαχείριση αεροδρομίων όπως η Vinci Airports (που είχε ενδιαφερθεί για το αερόδρομιο στο Καστέλι Ηρακλείου, χωρίς να καταθέσει προσφορά ενώ προ μηνών επικράτησε στο διαγωνισμό για τη διαχείριση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι) και η επίσης γαλλική ADP, που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια «Charles de Gaulle», «Orly» και «Le Bourget» στο Παρίσι, καθώς και άλλα 23 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!