Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Γερμανικός Τύπος: «Στροφή» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους
[Euro2day]: Γερμανικός Τύπος: «Στροφή» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

[Euro2day]: Γερμανικός Τύπος: «Στροφή» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους

Τα δημοσιεύματα για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, τα μηνύματα που εκπέμπει η εξέλιξη αλλά και οι προσπάθειες αναστροφής του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

«Την ημέρα του “ΟΧΙ” οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα “ναι”», γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt αναφερόμενη στο «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«(…) Με την πρόωρη αποπληρωμή, η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: με την εξόφληση, η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους».

Μακρύς ακόμη ο δρόμος εξόδου από τα χρέη

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «(…) στο πλαίσιο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, ο μηχανισμός σταθερότητας ESM και ο προκάτοχός του EFSF έχουν -ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας- το δικαίωμα να ζητήσουν από την Αθήνα να επιστρέψει αναλογικό τμήμα και των δικών τους δανείων, που κυμαίνονται στα 52,2 δισ. ευρώ. Με το λεγόμενο waiver (…) ο μηχανισμός σταθερότητας παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις. Την πρόωρη εξόφληση έπρεπε να εγκρίνει και η γερμανική Βουλή, το οποίο έκανε ήδη στις 7 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα ωστόσο με την ΗΒ, «ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από τον βούρκο του χρέους είναι μακρύς και επαχθής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!