Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
3 °C 18 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
3 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: «Φαραωνικό» σχέδιο Δημαρά για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας
[Euro2day]: «Φαραωνικό» σχέδιο Δημαρά για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

[Euro2day]: «Φαραωνικό» σχέδιο Δημαρά για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Ακόμα και την επιβολή νέου Πράσινου Τέλους σε δήμους ή συνοικίες επεξεργάζονται στο ΥΠΕΝ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Το πρόβλημα με τους πολλούς ιδιοκτήτες και οι διαγωνισμοί.

Με κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να απαντήσει στην ανάγκη αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας.

Παράλληλα επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την άντληση κεφαλαίων, όπως οι «ευέλικτες συνεργασίες» με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η καθιέρωση «πράσινου τέλους» στους δήμους ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αστικές αναπλάσεις.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς (φωτό) επανέλαβε χθες πως η απάντηση στα σημερινά προβλήματα του αστικού ιστού στο κέντρο της Αθήνας είναι η κατεδάφιση ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν κτίρια που δεν είναι διατηρητέα, έχουν αφεθεί εδώ και χρόνια στη μοίρα τους και δεν υπάρχει λόγος αποκατάστασης.

Ο κ. Δημαράς μίλησε σε ημερίδα του ΥΠΕΝ για τις αστικές αναπλάσεις και τόνισε πως η βελτίωση της εικόνας της Αθήνας συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο. Όπως είπε «δεν υπάρχει άλλος τρόπος λύσης τριών και περισσοτέρων ταυτόχρονα προβλημάτων, χωρίς μακροχρόνιο πρόγραμμα απόσυρσης κτιρίων και κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Θα υπάρξει ούτως ή άλλως κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, που δεν έχουν επάρκεια στατικής αντοχής σύμφωνα με τους κανονισμούς και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι να διατηρηθούν».

Παράλληλα με το πρόγραμμα κατεδάφισης, για το οποίο απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου («ακόμα και αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος») αλλά και σχεδιασμός για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων αφού το κρατικό ταμείο είναι άδειο, θα λειτουργεί και πρόγραμμα αναβάθμισης όσων παλαιών κτιρίων διατηρηθούν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!