Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο: Προβληματική η εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα
[Euro2day]: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο: Προβληματική η εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα

[Euro2day]: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο: Προβληματική η εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα

Πάνω από το 47% των ασθενών ανέφεραν άτυπες πληρωμές που κυμαίνονταν από 10 έως 20 ευρώ για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Τεράστια προβλήματα, ελλείψεις και πληρωμές από τους ίδιους τους πολίτες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας στην Ελλάδα. Την ώρα που το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο με τους οικογενειακούς γιατρούς, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα και τις πολιτικές Υγείας επισημαίνει τα κενά, γράφει το iatronet.gr .

Σε πρόσφατη έκθεση περιγράφεται η κατάσταση και προβάλλονται τα εξής χαρακτηριστικά:

* Κατακερματισμένη διοίκηση.

* Απουσία εθνικής υποδομής διαχείρισης της ποιότητας και παρακολούθησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

* Έλλειψη κινήτρων στους παρόχους.

* Απουσία ελέγχου πρόσβασης στο σύστημα.

* Μεγάλες πληρωμές από τους ίδιους τους πολίτες.

* Άνιση κατανομή του προσωπικού.

Οι ειδικοί καταγράφουν, επίσης, ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ των φορέων της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών χωρίς σαφώς καθορισμένες διαδικασίες παραπομπής.

Πληρωμές

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου γίνεται εκτενής αναφορά στις πληρωμές που κάνουν απευθείας οι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την Πολιτεία.

Το ένα τέταρτο από αυτές, είναι “ανεπίσημες” ή πληρωμές “κάτω από το τραπέζι”, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα.

Ένας από τους κύριους λόγους για την ύπαρξη του φαινομένου αυτού είναι η απουσία μίας ορθολογικής πολιτικής τιμολόγησης των υπηρεσιών στο πλαίσιο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!