Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ευρωδικαστήριο: Είχε ασυλία ως ευρωβουλευτής ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Ζουνκέρας
[Euro2day]: Ευρωδικαστήριο: Είχε ασυλία ως ευρωβουλευτής ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Ζουνκέρας

[Euro2day]: Ευρωδικαστήριο: Είχε ασυλία ως ευρωβουλευτής ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Ζουνκέρας

Ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Ζουνκέρας ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου έχαιρε ασυλίας, απεφάνθη το Δικαστήριο της ΕΕ. Το κόμμα του ERC ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του

O φυλακισμένος Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μολονότι δεν μπορούσε να καταλάβει την έδρα του, και ως εκ τούτου έχαιρε της ασυλίας που εγγυάται η θέση του αυτή, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ θετική για το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα και τον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, τον Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος έχει φυλακιστεί στην Ισπανία από τον Νοέμβριο του 2017 μετά τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο Ζουνκέρας καταδικάστηκε τον Οκτώβριο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε κάθειρξη 13 ετών για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος αναφορικά με την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αν οι ισπανικές αρχές ήθελαν να εμποδίσουν τον Ζουνκέρας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να καταλάβει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έπρεπε να ζητήσουν από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας του, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το κόμμα του, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ζουνκέρας αμέσως μετά την δικαίωσή του από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, το ERC σημειώνει επίσης ότι η δίκη του Ζουνκέρας στην Ισπανία τον Οκτώβριο θα πρέπει να ακυρωθεί μετά την απόφαση του ανώτατου αυτού δικαστηρίου της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!