Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Eurogroup με Ιταλία και τις… συντάξεις σε εκκρεμότητα
[Euro2day]: Eurogroup με Ιταλία και τις… συντάξεις σε εκκρεμότητα

[Euro2day]: Eurogroup με Ιταλία και τις… συντάξεις σε εκκρεμότητα

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον προϋπολογισμό του 2019 και την διάσωση ή μη των συντάξεων. Η απόκλιση Αθήνας – Βρυξελλών και το σημερινό Eurogroup με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας στο «μενού».

Θέμα «Ελλάδα» στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup δεν υπάρχει. Δεδομένου ότι θα εξεταστούν, όμως, από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση.

Τη συνεδρίαση αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία, καθώς επισήμως στην ατζέντα έχει περιληφθεί η συζήτηση επί της επιστολής απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Στα «δικά μας», ουσιαστικές εξελίξεις δεν υπάρχουν. Το δημοσιονομικό κενό του 2019 κατά την εκτίμηση των θεσμών παραμένει στο 0,15% του ΑΕΠ ή περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία για «κλείσιμο» και διάσωση τόσο των συντάξεων, όσο και των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Εντός της εβδομάδας άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίων εφαρμογής των υπεσχημένων μέτρων αρχής γενομένης από τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ καθώς και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδραιώνεται η άποψη ότι «δεν μιλάμε για ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου υπό την αίρεση επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, ενώ πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν πως και αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ δεν «χωρούν» στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!