Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Eurobank: Πού θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης
[Euro2day]: Eurobank: Πού θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης

[Euro2day]: Eurobank: Πού θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αποτέλεσαν βασική συνιστώσα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι δύο παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια είναι οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τους εθνικούς λογαριασμούς για το 2ο τρίμηνο 2019. Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα, στηριζόμενος στην επίδοση των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης, επιταχύνθηκε το 2ο τρίμηνο 2019, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις παγίων ωστόσο να ακολουθούν πτωτική πορεία, σημειώνει η Eurobank σε ανάλυσή της.

Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,9 ΥοΥ% / 0,8 QoQ% από 1,1 ΥοΥ% / 0,2 QoQ% το 1ο τρίμηνο 2019. Για το σύνολο του 1ου εξαμήνου 2019, η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σε ετήσια βάση 1,5% από 1,8% και 2,1% το 2ο και το 1ο εξάμηνο 2018 αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα στοιχεία, η επαλήθευση της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης 2,1% το 2019 προϋποθέτει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,7% το 2ο εξάμηνο 2019.

Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, δηλαδή της γνωστής ταυτότητας ανάμεσα στο ΑΕΠ και τις επί μέρους συνιστώσες της ζήτησης, η ετήσια ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο 2019 προήλθε από τις εξαγωγές και τη δημόσια κατανάλωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!