Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ενέργεια: Το σχέδιο αντικατάστασης των NOME και το λουκέτο στις λιγνιτικές
[Euro2day]: Ενέργεια: Το σχέδιο αντικατάστασης των NOME και το λουκέτο στις λιγνιτικές

[Euro2day]: Ενέργεια: Το σχέδιο αντικατάστασης των NOME και το λουκέτο στις λιγνιτικές

Πού οδηγεί το παζάρι ΥΠΕΝ – Κομισιόν την ελληνική αγορά ενέργειας. Πότε έρχεται η προθεσμιακή αγορά ρεύματος και πώς υποδέχτηκαν οι θεσμοί τα μέτρα της κυβέρνησης. Τι συμφωνήθηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.

Στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θεσπίστηκαν το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού προχωρά η κυβέρνηση.

Το μεταβατικό μέτρο το οποίο προέβλεπε την πώληση από τη ΔΕΗ μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος στους ανταγωνιστές που θα πρόσφεραν την υψηλότερη από την αρχικώς καθορισμένη τιμή τελειώνει πρόωρα και όπως όλα δείχνουν παύει να ισχύει και ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας κάτω από το 50% στο τέλος του 2019.

Το μέτρο των ΝΟΜΕ άνοιξε ως ένα βαθμό την αγορά ρίχνοντας το ποσοστό της ΔΕH στην προμήθεια από το 90% στο 74%, αλλά ταυτόχρονα κόστισε και στη δημόσια εταιρία περί τα 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στις τελευταίες συναντήσεις στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εκπροσώπους της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε την απόφαση της να φέρει νομοθετική ρύθμιση – ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα – με την οποία θα καταργεί τις ΝΟΜΕ. Οι Βρυξέλλες, λένε οι ίδιες πηγές, έγιναν επίσης αποδέκτες ενός πακέτου μέτρων που θα αντικαταστήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι ακόμη σε θέση να λειτουργήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να εφαρμόσει το target model.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!