Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
27 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΕΚΤ: Καλά προετοιμασμένες οι τράπεζες για επιτοκιακά «σοκ»
[Euro2day]: ΕΚΤ: Καλά προετοιμασμένες οι τράπεζες για επιτοκιακά «σοκ»

[Euro2day]: ΕΚΤ: Καλά προετοιμασμένες οι τράπεζες για επιτοκιακά «σοκ»

Η ΕΚΤ διαπίστωσε πως τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρία χρόνια, για την πλειονότητα των 111 τραπεζών που περιλαμβάνονταν στα stress tests, αλλά και σε χαμηλότερη οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων τους.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες αλλαγές στα επιτόκια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των stress tests που προσομοίωναν σενάρια από την απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι το «πάγωμα» του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τα αποτελέσματα έρχονται την ώρα που η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την έναρξη περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων αργότερα.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε πως τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρία χρόνια, για την πλειονότητα των 111 τραπεζών που περιλαμβάνονταν στα stress tests, αλλά και σε χαμηλότερη οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το αποτέλεσμα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα ενταχθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, η οποία καθορίζει το πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διακρατά η κάθε τράπεζα.
«Ενώ η κεφαλαιακή απαίτηση για τις μεμονωμένες τράπεζες μπορεί να προσαρμοστεί στα αναγνωρισμένα ρίσκα, ωστόσο η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ευαισθησίας στα επιτόκια», αναφέρει η ΕΚΤ.
Στο πλαίσιο των stress tests, η ΕΚΤ προσομοίωσε σενάρια με έξι υποθετικά «σοκ» σε επίπεδο επιτοκίων, προκειμένου να διαπιστώσει το πώς θα μεταβάλλονταν τα καθαρά έσοδα από τόκους και η αξία των ιδίων μετοχών σε κάθε περίπτωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!