Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 16 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Δυσκολεύει η έξοδος εταιρειών από το ΧΑ
[Euro2day]: Δυσκολεύει η έξοδος εταιρειών από το ΧΑ

[Euro2day]: Δυσκολεύει η έξοδος εταιρειών από το ΧΑ

Ψηφίστηκε τελικά το βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προτάσεις στους εισηγμένους ομίλους. Τι προνοεί και γιατί δυσκολεύει την έξοδο εταιρειών από το Χρηματιστήριο. Ο ρόλος των ανεξάρτητων εκτιμητών.

Μπορεί το Euro2day.gr να είχε προειδοποιήσει έγκαιρα με σχετικό του δημοσίευμα στις 8 Ιανουαρίου , ωστόσο η τελική ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου περί δημοσίων προτάσεων «πέρασε… στα ψιλά», καθώς καλύφθηκε επικοινωνιακά από τις ευρύτερες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας MIFID II.

Η ουσία ωστόσο είναι πως όποιος προχωρήσει στο μέλλον σε δημόσια πρόταση θα αντιμετωπίζεται με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο:

Κατ’ αρχήν, διατηρεί ως ελάχιστο τίμημα το μέσο σταθμικό όρο του τελευταίου εξαμήνου (επίσης απαιτείται και πάλι η συγκέντρωση του 90% προκειμένου να εξαγοραστούν υποχρεωτικά οι μετοχές της μειοψηφίας και να διαγραφεί η εταιρεία από το ΧΑ).

Ωστόσο, αν ισχύουν τρεις περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω, τότε το «εύλογο και δίκαιο αντάλλαγμα» θα προκύπτει από την υψηλότερη τιμή μεταξύ του μέσου σταθμικού όρου του τελευταίου εξαμήνου και της αποτίμησης της μετοχής από «ανεξάρτητο οίκο».

Ο νόμος αυτός προστατεύει σε σημαντικό βαθμό το ευρύ επενδυτικό κοινό από τυχόν προσπάθεια του βασικού μετόχου να πλήξει τα συμφέροντα της μειοψηφίας αγοράζοντας «τσάμπα» τις μετοχές της. Επίσης, δυσκολεύει τα σχέδια εξόδου από το ΧΑ αρκετών εταιρειών, καθώς συχνά, οι βασικοί τους μέτοχοι θα καλούνται να καταβάλλουν υψηλότερα τιμήματα. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που δείχνει να φουντώνει εκ νέου το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι συχνά χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διασπορά (αποτελεί ευκολότερη υπόθεση η συγκέντρωση του 90% από το βασικό μέτοχο) και εμπορευσιμότητα.

Οι τρεις περιπτώσεις

Σύμφωνα με τον ήδη ψηφισμένο νόμο, οι τρεις περιπτώσεις που απαιτείται η αποτίμηση από «ανεξάρτητο οίκο» είναι:

α) Εφόσον έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση επί των κινητών αξιών που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης και η χειραγώγηση έλαβε χώρα εντός του χρονικού διαστήματος 18 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!