Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΔΕΣΦΑ: Με άρωμα… απολιγνιτοποίησης το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης
[Euro2day]: ΔΕΣΦΑ: Με άρωμα… απολιγνιτοποίησης το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης

[Euro2day]: ΔΕΣΦΑ: Με άρωμα… απολιγνιτοποίησης το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης

Στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπου κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP. Την κατασκευή μετρητικού και ρυθμιστικού σταθμού στην Εορδαία προβλέπει το 10 πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

Ένα νέο έργο εντάσσει ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2020 – 2029 στοχεύοντας στη μεταλιγνιτική εποχή των ευαίσθητων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο κείμενο που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ περιλαμβάνεται η κατασκευή του «μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού φυσικού αερίου στην περιοχή του Περδίκκα Εορδαίας. Το ύψος του έργου είναι μόλις 3 εκατ. ευρώ αλλά η σημασία του μεγάλη. Μέσω του σταθμού αυτού θα είναι εφικτή η παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP στις στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας για χρήση στις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο).

Το αέριο θα μεταφερθεί στις πόλεις αυτές μέσα από τα δίκτυα διανομής αερίου που θα αναπτύξει ο ΔΕΔΑ. Οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης λειτουργούν σήμερα με την θερμότητα που παράγεται στους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ , οι οποίοι όμως θα τεθούν εκτός λειτουργίας στο προσεχές μέλλον λόγω της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028 που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, η μέγιστη ζήτηση ανέρχεται στα 70.000 m3 /h (κυβικά μέτρα ανά ώρα).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!