Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Citigroup: Έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα
[Euro2day]: Citigroup: Έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

[Euro2day]: Citigroup: Έρχονται αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

Για σημαντική μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα κάνει λόγο η Citi, ενώ εκτιμά πως τα πρόσφατα σχέδια στήριξης των τραπεζών θα διευκολύνουν προοδευτικά τη ρευστότητα. Πηγή ανησυχίας το χρέος, τι βλέπει για τα ομόλογα.

Η Citi διακρίνει μια νέα πολιτική πορεία για την Ελλάδα, μετά τη νίκη του συντηρητικού κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019 (Νέα Δημοκρατία -ΝΔ), γεγονός που σημαίνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να μεταβληθεί, λόγω του πολύ μειωμένου κόστους χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Οι δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 1% μεταξύ του 2018 (στο 3,3% του ΑΕΠ) και στο τέλος του χρονικού ορίζοντα πρόβλεψης το 2024.

Η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας όσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας μετά τη διάσωση θα οδηγήσει πιθανώς σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαϊκών πιστωτών, σε ένα μειωμένο στόχο για το πλεόνασμα του δημόσιου προϋπολογισμού, που εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Τούτο θα επιτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω χώρου δημοσιονομικής πολιτικής για την υποστήριξη της αναδυόμενης ανάκαμψης από το 2021 και μετά.

H Citigroup συνεχίζει να προβλέπει ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα ακολουθήσει πτωτική πορεία σε όλη τη διάρκεια του έτους φτάνοντας τις 100 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του έτους από 160 μ.β, ενώ στις αρχές του 2021 θα βρεθεί οριακά χαμηλότερα στις 95 μ.β.

Ανάπτυξη και ρευστότητα

Η ανάπτυξη κυμαίνεται σχεδόν στο 2% σε πραγματικούς όρους, εκτιμά η Citi.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!