Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver
[Euro2day]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver

[Euro2day]: Citi: Γιατί βλέπουμε παράταση του waiver

Το «στοίχημα» διατήρησης της «εξαίρεσης» της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και οι εκτιμήσεις της αγοράς. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr η οικονομολόγος της Citi, Giada Gianni. Ποια μηνύματα λαμβάνουν οι treasurers των ελληνικών τραπεζών.

Το τέλος του προγράμματος του QE αυτό καθεαυτό, δεν επηρεάζει σε κάποιο σημαντικό βαθμό την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καθαρών αγορών τίτλων, κρατών μελών της ευρωζώνης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρέμενε όμως μια προσδοκία, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες να απολαύσουν τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης, που συνιστά το QE.

Λόγω της κρίσης και της “κατολίσθησης” των ελληνικών ομολόγων από πλευράς αξιολόγησης – κάτι που μας απέκλεισε από τον απευθείας δανεισμό από τις διεθνείς χρηματαγορές – ενεργοποιήθηκε, στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής, το waiver – ο μηχανισμός της ΕΚΤ, μέσω του οποίου γίνονταν αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τα ratings που είχαν.

Το euro2day.gr ήρθε σε επαφή με αναλυτές και στελέχη τραπεζών, σχετικά με το πόσο το χρονοδιάγραμμα λήξης του QE μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τι γίνεται με το waiver.

Στο πλαίσιο αυτό, η Giada Gianni, οικονομικός αναλυτής της Citi, απάντησε ότι αν και το QE δεν επηρεάζει «per se» την Ελλάδα, τίθεται ένα θέμα για το waiver.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!