Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Χωρίς στρατηγική η ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο ελλείψεων σε «σπάνιες γαίες»
[Euro2day]: Χωρίς στρατηγική η ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο ελλείψεων σε «σπάνιες γαίες»

[Euro2day]: Χωρίς στρατηγική η ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο ελλείψεων σε «σπάνιες γαίες»

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι η Κομισιόν άρχισε να εξετάζει το θέμα προσεκτικά, αλλά δεν έχει αναπτύξει μια ξεκάθαρη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς να διασφαλίσει την παροχή κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών εάν η Κίνα, ο μεγαλύτερος πάροχος σπάνιων γαιών στον κόσμο, χρησιμοποιήσει αυτές τις εξαγωγές ως μοχλό πίεσης στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι η Κομισιόν άρχισε να εξετάζει το θέμα προσεκτικά, αλλά δεν έχει αναπτύξει μια ξεκάθαρη στρατηγική. «Είναι σίγουρα κάτι που έχουμε αρχίσει να συζητάμε. Δεν έχουμε στρατηγική για αυτό ακόμα, διότι είναι μόνο μια απειλή».

«Αλλά είναι κάτι που χρειάζεται για το οποίο χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και πάλι πρόσβαση», δήλωσε η Επίτροπος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί σε αυτό το επίπεδο».

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση που κατέχει στην προσφορά σπάνιων γαιών ως μοχλό πίεσης για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 σπάνιων χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα, από τα iPhones έως τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και σε κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές εφαρμογές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!