Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Οι big business στην Ενέργεια
[Euro2day]: Οι big business στην Ενέργεια

[Euro2day]: Οι big business στην Ενέργεια

Ποιοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι διεκδικούν την πίτα 13 δισ. της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί που προωθούν επενδύσεις 13 δισ. για μεγάλα projects αγωγών. Τα ελληνικά κοιτάσματα στο «μάτι» πετρελαϊκών γιγάντων.

Τεράστια κεφάλαια καθώς και εταιρίες-κολοσσούς φέρνουν στην Ελλάδα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην εγχώρια ενεργειακή αγορά αλλά και η μετεξέλιξη της χώρας σε κόμβο, που θα επιτρέπει τη διέλευση πρόσθετων ποσοτήτων 100 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Ε.Ε. έως το 2030.

Ειδικότερα, οι αποκρατικοποιήσεις των πάλαι ποτέ ισχυρών κρατικών μονοπωλίων των ΔΕΗ , ΕΛ.ΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, και η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου «ανάβουν» έναν πόλεμο μεταξύ εγχώριων και ξένων ομίλων, που επιδιώκουν να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα των πωλήσεων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εταιρίες συμφερόντων Βαρδινογιάννη και Κοπελούζου αλλά και ξένες πολυεθνικές όπως η κοινοπραξία Snam – Enagas – Fluxys, Vitol, Glencore, ENI, Edison, CHN Energy, EPH και Indoverse συνωστίζονται για την επόμενη μέρα της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Οι πωλήσεις 13 δισ. ευρώ κατανέμονται ως εξής: Στις μικτές πωλήσεις των 9 δισ. ευρώ της διύλισης και της λιανικής πώλησης των ΕΛ.ΠΕ, στις πωλήσεις των 2,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να δώσει στον ανταγωνισμό η ΔEΗ μέσω της διάθεσης των λιγνιτικών σταθμών και άλλων μεταρρυθμίσεων, και στα μερίδια των περίπου 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Πέραν του πολέμου εντός των συνόρων, ένας άλλος έχει ανοίξει για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων διεθνούς ενδιαφέροντος, τα οποία περιλαμβάνουν αγωγούς φυσικού αερίου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις καθώς και τις πολλά υποσχόμενες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!