Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: BBC: Σε τροχιά σύγκρουσης αυτό το καλοκαίρι Τουρκία-ΗΠΑ
[Euro2day]: BBC: Σε τροχιά σύγκρουσης αυτό το καλοκαίρι Τουρκία-ΗΠΑ

[Euro2day]: BBC: Σε τροχιά σύγκρουσης αυτό το καλοκαίρι Τουρκία-ΗΠΑ

Γεωστρατηγικές σκοπιμότητες περιλαμβάνονται στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ με επίκεντρο την προμήθεια ρωσικών S-400 από την Άγκυρα. Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και ο αντίκτυπος από τη στενή σχέση Άγκυρας – Μόσχας.

Σε τροχιά σύγκρουσης δείχνουν να κινούνται αυτό το καλοκαίρι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, καθώς η Αγκυρα εμμένει στην απόφασή της να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, με αποτέλεσμα η έναρξη της παραλαβής των πρώτων από αυτά να αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου, μεταδίδει το BBC στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη και την προειδοποιούν ότι, εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, τα αμυντικά της συστήματα δεν θα είναι πλέον συμβατά με τα δυτικά συστήματα. Η αντιπαράθεση αυτή εμπεριέχει παραμέτρους ασφαλείας και ενέχει γεωστρατηγικές σκοπιμότητες, ενώ δεν λείπουν και οι οικονομικές προεκτάσεις. Εγείρει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και προβληματίζει για τις διπλωματικές της επιδιώξεις, επισημαίνει το BBC.

Από την άλλη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης-κλειδί που κατέχει, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί εύκολα το ΝΑΤΟ να γυρίσει την πλάτη, σημειώνει επίσης το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ απορρέουν τόσο από πρακτικούς λόγους, όσο και από ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!