Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ασφαλιστικό: Crash test στα προγράμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
[Euro2day]: Ασφαλιστικό: Crash test στα προγράμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

[Euro2day]: Ασφαλιστικό: Crash test στα προγράμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δομικές οι διαφορές που χωρίζουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων στο ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο, η τύχη των επικουρικών και τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι τρεις πυλώνες ασφάλισης, οι κατηγορίες για το κόστος μετάβασης και η… «13η σύνταξη».

Στο επίκεντρο της πολιτικής – προεκλογικής αντιπαράθεσης έχει τεθεί για άλλη μια φορά το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, από το οποίο επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα σχεδόν το σύνολο των πολιτών. Άλλωστε, οι συνταξιούχοι αγγίζουν πλέον τα 2,6 εκατ. άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3,5 εκατ.

Τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία θεωρούν πως τους χωρίζουν ιδεολογικές και δομικές διαφορές, με την πιο βασική να επικεντρώνεται στο εάν στο σύστημα θα πρέπει να ενταχθούν περαιτέρω κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Η μητέρα των μαχών δίνεται για την τύχη της επικουρικής σύνταξης. Από τη μια πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται υπέρμαχος του αναδιανεμητικού συστήματος και της δημόσιας υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης, κατακεραυνώνοντας τη μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, που υποστηρίζει με σθένος η ΝΔ.

Και οι δύο πλευρές πάντως γνωρίζουν ότι η… εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς εμπλέκονται παράγοντες όπως το ύψος των συντάξεων (παροχές) και των εσόδων (εισφορές) καθώς και η δημοσιονομική επάρκεια του συστήματος, με δεδομένη τη δέσμευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση της δαπάνης κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!