Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ανατροπές στο σύστημα αδειοδότησης έργων φέρνει τροπολογία
[Euro2day]: Ανατροπές στο σύστημα αδειοδότησης έργων φέρνει τροπολογία

[Euro2day]: Ανατροπές στο σύστημα αδειοδότησης έργων φέρνει τροπολογία

Χωρίς να αλλάζουν οι υφιστάμενες προϋποθέσεις χορήγησης, οι πάσης φύσεως άδειες θα χορηγούνται από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδότησης. Η λειτουργία του οδεύει με απ’ ευθείας ανάθεση στο ΤΕΕ.

Τη σύσταση Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων, μέσω του οποίου θα χορηγούνται εφεξής οι πάσης φύσεως άδειες (δόμησης και λειτουργίας) τόσο δημοσίων, όσο και ιδιωτικών έργων προβλέπει τροπολογία που ενσωματώθηκε -παρά πέντε της ψήφισής του- στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα». Ωστόσο, οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών δεν αλλάζουν.

Όπως «φωτογραφίζεται» στην τροπολογία, χειριστής του Συστήματος θα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη, λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του Συστήματος δύναται να ανατίθεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με σχετική εμπειρία».

Τις προϋποθέσεις αυτές, όπως τίθενται στην τροπολογία, (σ.σ. ΝΠΔΔ, εμπειρία κ.ο.κ) φαίνεται να πληροί μόνο το ΤΕΕ, κάτι, που, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την απ’ ευθείας ανάθεση από τον υπουργό Ανάπτυξης, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, προκαλεί τις αντιδράσεις της αγοράς.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, καθορίζονται οι δικαιούχοι πρόσβασης στο Σύστημα, όπως επίσης η υποχρέωση τήρησης κανόνων ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η διασύνδεση του Συστήματος με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, για τα έργα που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής αυτού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!